
Duurzaamheid
Dat we een duurzaam gebouw wouden realiseren stond vast. Voor de invulling van dat brede begrip lieten we ons leiden door de definitie van duurzaamheid op basis van “De 3 P’s: People, Planet, Profit.” Dat de bouw niet verlieslatend mag zijn staat vast, maar oog voor de mens en de natuur zijn we ook niet uit het oog verloren.

Totaalpakket met visie
Aannemers vinden die op een duurzame wijze een gebouw van deze omvang kunnen bouwen bleek geen evidentie te zijn. We hebben voor de combinatie van G-build met LAB15 gekozen om hun totaalaanpak in duurzame houtbouw. Eerder hadden ze al bewezen met Cohousing Waasland dat zij elkaar kunnen aanvullen in het realiseren van gelijkaardige projecten.

Duurzame uitgangspunten
Duurzaamheid zit uiteraard ook in de materiaalkeuzes. Materialen met een low-impact stonden voorop, net zoals het streven naar een gebouw met een zo laag mogelijke energie-vraag en energie halen uit onuitputbare bronnen. Dat betekende: enkel beton waar nodig en verder hout, hout en nog eens hout. Geen pur-isolatie maar EPS en houtwol, geen gasleiding maar geothermie om te warmen én te koelen. Overtollig water uit de regenput gaat naar een wadi in plaats van naar de riool. Multi-inzetbare ruimtes met open structuren waardoor ruimtes verschillende invullingen kunnen krijgen zonder al te grote ingrepen. Zwarte houten gevelbekleding zodat het gebouw op kan gaan in de natuur. Een binnenklimaat met een efficiënt energie- en waterverbruik, ventilatie, doordachte zonnewering en passieve koelingsystemen zodat het er op elk moment van de dag én van het jaar comfortabel en gezond werken en verblijven is.

Ervaring van het bouwproces

Samen bouwen
Voor, tijdens en na het bouwen hadden we aandacht voor het sociale en de mensen. De plannen en uitvoering werden gemaakt in bouwteam, anders dan in een klassiek model. Een bouwteam is een multidisciplinaire aanpak, waarbij diverse partijen hun deskundigheid vanaf het ontwerp kunnen en mogen inbrengen. Vanaf de eerste plannen zaten we als bouwheer samen met architect én aannemer. Met het architecten bureau A3M en aannemers G-build en Lab15 gingen we gedurende 1 jaar op zoek naar het juiste ontwerp dat uitvoerbaar was binnen het budget en voldeed aan onze verwachtingen. Tijdens de daarop volgende maanden konden we ervaren dat iedereen aan hetzelfde touw trok tijdens de bouwfase. We hadden allemaal hetzelfde doel: realiseren van wat we samen hadden bedacht. Waren er strubbelingen, dan bleven we communiceren als team en konden we samen tot goeie oplossingen komen. Na de oplevering toonden en ervaarden we wederzijdse dankbaarheid naar iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen om het Kasterhuis te kunnen realiseren als een huis ‘van velen voor velen’.

Doordachte inrichting en interieur
Ruth Dobbelaere van Weun had reeds enkele interieurs voor Fiola vzw in andere vestigingen gerealiseerd en leek ons ook voor dit project de perfecte match. De uitvoering ervan hebben we toegewezen aan Qubus die reeds voor Fiola vzw mooie interieurs had gemaakt. Beide voelden goed aan wat we wilden en hebben voor de ultieme finishing touch gezorgd.

Het Kasterhuis in cijfers
- Bouwjaar 2024
- 1408.70m2 verwarmde oppervlakte
- Bouwkost van €5.200.000
- Regenwateropslag van 30.000 liter
- Infiltratiewadi van 24.000 liter
- 10 geothermische boringen
- 84 zonnepanelen van 425Wp
- Gebouwd in 13 maanden
